BPM berekenen op een importauto, hoe gaat dat?

Elk autobedrijf in Nederland heeft te maken met de afdracht van BPM. Bij nieuwe auto’s die hier door dealerbedrijven worden verkocht is die belasting al inbegrepen in de prijs. Bij de import van auto’s is dat een ander verhaal. Deze auto’s worden achteraf, bij invoer in Nederland, alsnog belast met BPM.


Stap 1 – BPM berekenen import auto: CO2-uitstoot bepalen

De BPM wordt bij personenauto’s berekend op basis van de CO2-uitstoot. Bij nieuwe bestelauto’s is dat overigens anders: hier is de BPM een percentage van de netto catalogusprijs. Als we uitgaan van de import van een auto, is het in eerste instantie dus belangrijk om de CO2-uitstoot te achterhalen.

Bij Nederlandse voertuigen is de CO2-uitstoot eenvoudig te bepalen.

De CO2-uitstoot staat namelijk in het kentekenregister. Bij een nieuwe importauto kan je de CO2-uitstoot aantonen met een aantal documenten zoals de Europese typegoedkeuring (ETG) of het Certificaat van Overeenstemming (CvO).

Als die documenten niet aanwezig zijn, dan is een andere mogelijkheid om de uitstoot te bepalen een keuring bij de RDW. Is de uitstoot niet bekend, dan gebruikt de Belastingdienst een staffel om toch een aanslag op te kunnen leggen.

Stap 2 – BPM op import auto berekenen: check lagere BPM tarieven voor occasions

Waar de BPM berekening voor nieuwe auto’s redelijk overzichtelijk is, gelden er voor de import van occasions andere tarieven. Bovendien zijn er afschrijvingstabellen om rekening mee te houden.

Wat betreft het eerste: de regel is dat je niet méér BPM hoeft te betalen dan het tarief dat geldt voor een vergelijkbare auto in Nederland. Anders gezegd: voor een importauto van drie jaar oud kan je het BPM tarief van drie jaar geleden hanteren.

Als inkoper kun je dus financieel profiteren van de mogelijkheid om gebruik te maken van het oudere (lagere) BPM tarief dat gold tussen de datum van ingebruikname van de auto en de datum van de BPM aangifte. Het is hierbij dus verstandig om een vergelijking te maken tussen de oude en de nieuwe tarieven.

Stap 3 – BPM berekenen import auto: profiteer van korting door afschrijvingstabellen

Gebruikte auto’s profiteren niet alleen van lagere BPM tarieven, je mag ook een korting toepassen op de BPM aan de hand van een erkende koerslijst, een taxatierapport of een forfaitaire tabel.

1. Korting BPM berekenen import auto met Koerslijst.

Er zijn in de autobranche meerdere aanbieders van koerslijsten. De Belastingdienst geeft aan dat het om een ‘in de branche gebruikelijke koerslijst’ moet zijn. Op de koerslijst moet in ieder geval de historische verkoopwaarde en de inkoopwaarde in Nederland door een handelaar staan. Om de afschrijving te berekenen adviseert men verder om de gegevens van de auto goed te vergelijken met die van vergelijkbare auto’s in Nederland. Tot slot mag je maar één koerslijst gebruiken bij de BPM berekening.

2. Korting BPM berekenen import auto met Taxatierapport.

Een taxatierapport mag alleen worden gebruikt bij auto’s met ‘meer dan normale gebruiksschade’. Dus wanneer de waarde van de auto niet met een normale koerslijst te beoordelen valt. Ook is een taxatierapport toegestaan als de auto helemaal niet in een koerslijst voorkomt, denk bijvoorbeeld aan bijzondere klassiekers.

Daarnaast stelt de Belastingdienst nog een aantal voorwaarden. Het rapport moet bijvoorbeeld zijn opgemaakt door een onafhankelijke taxateur en mag niet ouder zijn dan een maand voordat de belasting betaald moet worden.

3. Korting BPM berekenen import auto met Forfaitaire tabel.

Dit is een eenvoudige staffel met afschrijvingspercentages. Voor een auto van maximaal een maand oud is het afschrijvingspercentage 0 procent, maar de percentages lopen daarna snel op. Zo kan je voor een auto van 2 jaar en 6 maanden al een afschrijvingspercentage van 52 procent hanteren.

Conclusie Bpm berekenen import auto

Het is mogelijk om zelf een berekening te maken van de BPM die je moet te betalen bij de import van een gebruikte auto. Hiervoor check je de gegevens over de CO2-uitstoot van de auto en maak je gebruik van oudere (= lagere) BPM tarieven in combinatie met afschrijvingstabellen. Een andere mogelijkheid is overigens om dit online te doen. Er zijn meerdere BPM calculators waar je online een BPM berekening kan uitvoeren.

Waarom auto’s inkopen en importeren met AUTOproff?

Op de autoveiling van AUTOproff kopen Nederlandse autobedrijven rechtstreeks top occasions vanuit een Europees aanbod. Alle aanbieders zijn door ons op kwaliteit gecontroleerd. Transport regel je ook makkelijk op ons platform bij de bij ons aangesloten transporteurs. Betalen doe je veilig met Secure Payment (PAYproff).

Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Je kunt je ook gratis aanmelden.

Wat is BPM? – Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen

De BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) is een belasting die de Nederlandse Belastingdienst heft op alle nieuwe auto’s. Deze belasing kan verschillen per type auto. Met de BPM-belasting kan de overheid invloed uitoefenenen op de vraag naar specifieke soorten nieuwe auto’s. Op dit moment geldt er bijvoorbeeld een lagere BPM op vooral milieuvriendelijke, elektrische auto’s.

Vorige
Vorige

Waarom en hoe autohandelaren een auto kopen in Duitsland

Volgende
Volgende

Duitse auto importeren, hier moet je op letten