Tips voor het importeren van een elektrische auto als autohandelaar
Autobedrijven zijn vaker op zoek naar kansen om tweedehands elektrische auto’s te importeren. En dat is een slim idee, want occasionkopers kijken nu meer naar een elektrische auto. Zij zien de prijzen van brandstof alleen maar stijgen, en als de plannen van het kabinet doorgaan, en we gaan in 2030 allemaal rekeningrijden, dan is de kans groot dat autorijden nog duurder wordt.
Tenzij je de eigenaar bent van een elektrische auto. De overheid wil elektrisch rijden namelijk wel blijven stimuleren, en waarschijnlijk ben je straks met een EV goedkoper uit dan met een benzine- of dieselauto.
Welke elektrische auto’s kan ik het beste importeren?
De populairste tweedehands elektrische auto’s zijn momenteel de Renault Zoe, Skoda Enyaq iV, Volkswagen ID.3, Peugeot e-208 en de Hyundai Kona. Hierna volgen auto’s als de Nissan Leaf, Peugeot e-2008 en de elektrische Volkswagen Golf.
Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog andere elektrische auto’s die zeker in de showroom horen, zoals de Volkswagen ID.4, Opel Corsa-e en de elektrische Fiat 500. Betaalbaarheid en beschikbaarheid van de auto’s zijn sowieso belangrijke voorwaarden om kopers te verleiden. Zij willen een betaalbare auto waar ze meteen in kunnen rijden.
Hoe zit het met de BPM bij het importeren van een elektrische auto?
Tot en met 2024 zijn elektrische auto’s vrijgesteld van de aanschafbelasting BPM. Dit gaat echter wel veranderen. In 2025 gaan ook kopers van een nieuwe elektrische auto namelijk het vaste BPM-bedrag van 400 euro betalen. Dit vaste bedrag geldt voor alle auto’s, alleen zijn elektrische auto’s nu nog vrijgesteld. Die vrijstelling vervalt dus per 2025.
Daarnaast verhoogt de overheid dit bedrag met 200 euro. De prijs van een nieuwe elektrische auto gaat in 2025 dus met minimaal 600 euro omhoog, wat ook gevolgen kan hebben voor de prijs van occasions.
De kilometerstand controleren van een importauto
Wil je de kilometerstand controleren van een importauto? Er zijn veel verschillende mogelijkheden om dit voor de aankoop te controleren. Ontdek de verschillende mogelijkheden in deze blog.
Waar kan ik als autobedrijf een elektrische auto kopen?
Voor de autohandel zijn er verschillende manieren om een elektrische auto als occasion te kopen. Uiteraard is het traditionele eigen netwerk een goed begin voor de inkoop van occasions. Toch is dat in de huidige tijd waarschijnlijk niet genoeg. De occasionmarkt is tegenwoordig een Europese markt en dat geldt ook voor de inkoop.
Met de internationale online autoveilingen van AUTOproff hebben je vanuit je eigen locatie toegang tot een Europees netwerk van aanbieders van elektrische top occasions, waaronder grote leasemaatschappijen, fleetowners en dealerholdings. Dit zijn de organisaties die veel nieuwe elektrische auto’s kopen en deze na enkele jaren als occasion op de markt brengen. AUTOproff brengt dat aanbod overzichtelijk samen in dagelijkse veilingen, en maakt het kopen van een elektrische occasion een stuk eenvoudiger. Het veilingproces verloopt volledig online, van het bieden tot kopen, betalen en het regelen van het transport naar je eigen autobedrijf.
De groeide markt van hybride occasions
Tot slot: naast de import van elektrische auto’s is het verstandig om na te denken over de import van hybrides. Want ook deze auto’s laten een flinke stijging zien in de verkoopcijfers. Met name de plug-in hybride, waarmee je ook kan stekkeren, is populair bij autokopers. Het gaat dan vooral om modellen als de Mitsubishi Outlander, Volvo XC60 en Ford Kuga. Ook de Volvo XC90, Volkswagen Golf, Volkswagen Passat en Volvo V60 met stekker staan hoog op de verlanglijst van occasionkopers.
Starten met auto’s kopen bij AUTOproff?
Meld je nu aan! Meer dan 20.000 autobedrijven in Europa gingen je voor.