Auto invoeren bij RDW? Hier moet je rekening mee houden
Autohandelaren en autobedrijven die auto’s invoeren krijgen te maken met de RDW. Deze overheidsinstelling keurt auto’s voor toegang op de Nederlandse wegen en zorgt ervoor dat ze een Nederlands kenteken krijgen. In principe moeten importauto’s worden gekeurd bij een RDW keuringsstation. Tegelijkertijd is er een (tijdelijke) online importprocedure waardoor het ook mogelijk is om direct online een kenteken aan te vragen. Hieronder vertellen we meer over de verschillende procedures als je een auto wilt importeren.
Deze documenten heb je nodig bij de RDW
Ga je een auto invoeren? Een afspraak maken kan online via de website van de RDW. Voor de keuring heb je maar twee documenten nodig: het buitenlandse kentekenbewijs en je legitimatiebewijs. Als alles goed is dan neemt de RDW de gegevens van de importauto over in het Nederlandse kentekenregister. Na betaling van de kosten en de BPM aangifte stuurt de RDW binnen vijf werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Het is dan alleen nog nodig om de auto te verzekeren en nieuwe kentekenplaten te laten maken.
Online auto invoeren bij RDW? Dit zijn de voorwaarden
Als je een auto wil invoeren kan je in sommige gevallen ook online een Nederlands kenteken aanvragen bij de RDW. Deze regeling is in het leven geroepen tijdens de coronacrisis en geldt in principe als tijdelijke importprocedure. Toch kan je er ook nu nog gebruik van maken.
Voor het online aanvragen van een Nederlands kenteken voor een importauto stelt de RDW wel een aantal voorwaarden.
Allereerst moet je bedrijf een erkenning Bedrijfsvoorraad hebben. Deze erkenning is alleen beschikbaar voor autohandelaren. Zij kunnen hiermee namelijk auto’s die zijn gekocht in de voorraad van het bedrijf zetten. Je betaalt dan geen wegenbelasting en de auto’s hoeven ook niet APK-gekeurd te zijn. Ook is er geen autoverzekering nodig, de auto kan worden opgenomen in een aparte garagepolis.
De auto moet ook een geharmoniseerd kentekenbewijs hebben. Dit kentekenbewijs bevat de zogenaamde sleutelgegevens van de Europese typegoedkeuring. Dit zijn het Europees typegoedkeuringsnummer (K.), de variant (D.2.) en de uitvoering (D.2.). In de praktijk is ieder origineel buitenlandse kentekenbewijs een geharmoniseerd kentekenbewijs zodat aanvragen van een Nederlands kenteken vrij eenvoudig is.
Een andere voorwaarde die de RDW stelt is dat de importauto een personenauto is (M1) of een bestelauto (N1). Verder mag het geen schadeauto zijn en is de auto niet gewijzigd sinds de laatste registratie.
Procedure bij de RDW bij het invoeren van een auto
De procedure voor het invoeren van een auto bij de RDW kan je daarna online doorlopen op de website van de instantie. Dit doe je via de Versnelde Individuele Aanvraag. Daarna controleert een medewerker je aanvraag. Dit zal meestal in orde zijn, maar in sommige gevallen is er een extra controle nodig van de auto. In dat geval moet je een afspraak maken bij een keuringsstation van de RDW.
BPM aangifte na invoering bij RDW
Als de aanvraag is goedgekeurd, ontvang je bericht van de RDW en doe je BPM aangifte bij de belastingdienst. De RDW stuurt daarna een bevestiging van inschrijving (BIN) waarmee je de auto op naam kan zetten en kentekenplaten kan laten maken. De RDW laat verder nog weten dat je het originele buitenlandse kentekenbewijs een half jaar na ontvangst van de BIN moet bewaren. Daarna moet het kentekenbewijs worden vernietigd.
Wat zijn de kosten van de RDW voor het invoeren van een auto?
De RDW brengt verschillende kosten in rekening bij het importeren van een auto. Ten eerste zijn er de kosten voor het identificeren van de auto. Deze bedragen 52,50 euro. De kosten voor de fysieke inspectie van de auto zijn 30 euro. Tot slot moet de auto nog worden ingeschreven in het kentekenregister (43,40 euro) en betaal je een recyclingbijdrage (22,50 euro).
Conclusie: het invoeren van een auto is voor de RDW vooral administratief
Iedereen die een auto importeert moet deze laten keuren en registreren door de RDW voordat je er in Nederland mee mag rijden. De afhandeling door de RDW bij het invoeren van een auto is echter vooral een administratieve handeling. Toch moet je fysiek een afspraak maken bij de RDW om een kenteken aan te vragen. Bedrijven met een RDW-erkenning Bedrijfsvoorraad kunnen dit ook online doen.
Wil je meer informatie over het invoeren van auto’s met de RDW of AUTOproff diensten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Begin vandaag nog met het in- en verkopen van auto's via de autoveilingen van AUTOproff.
Auto importeren met AUTOproff
Wil je als autobedrijf een auto importeren uit Europa? Wil je een groter marktbereik? Dan is AUTOproff hét aangewezen platform om dit te doen. AUTOproff is namelijk het enige online autoveiling platform waar je grip hebt op het importeren van auto’s uit Polen, Duitsland, Zweden, Denemarken en Oostenrijk. Op ons internationale handelsplatform doe je alleen zaken met erkende autobedrijven. Neem dan contact met ons op of meld je direct aan voor een gratis account!
Starten met auto’s importeren bij AUTOproff?
Meld je nu aan! Meer dan 20.000 autobedrijven in Europa gingen je voor.